熙熙森林·广州猫

YY 宠物医院
赛诺 动物医院
致远 动物医院
方舟 动物医院
百思 动物医院
瑞鹏 动物医院
严国平 猫专科
楼主: HomaWang

[猫猫故事] 各位,请记得同猫猫做体检哦。

开心

回复  HomaWang

怎么刷牙 啊?用牙刷?
    咪咪摸摸 发表于 2010-9-6 16:36

配埋牙刷的,但同猫猫刷就用纱布缠住手指头,将牙膏涂系纱布指肚位那一则,另外一只手将侧唇轻翻少少,将手指沿牙齿外壁来回轻擦----牙膏几好味的,猫猫仲用条“月利”酹尼酹去的,猫猫的“月利”亦如牙刷,可自行当刷牙,只不过效果无甘好。
       医生叮嘱,要慢慢尼,有耐心,唔好急于求成,否则猫猫会好抗拒,每日刷到少少就少少,唔好为求一步到位做到十足。有唔明再问啦。
       又欠多我一笔。HOHO。记得啊。HOHOHO~~~~
    开心

我只老猫惧怕出门,真不知如何带它检查!!!楼主教点经验来
    ANNIE2009 发表于 2010-9-6 16:53

我家的都好怕架。记得入猫袋前要同距戴好颈带,有D猫猫唔能够用市面上的普通颈带的,因猫猫的肩胛骨好柔软,轻易就自行松脱出来的;有一种并过颈及肋下的猫用颈带就好D,只要调好松紧(尼种松D都唔怕,普通果种松D的话,有D坏蛋猫猫就好易走佬架啦);用牵带牵好,另一头或牵手上或牵猫袋上都得,至少猫猫如去到陌生环境会夺路狂奔的时,都唔怕猫猫惊跑失了。有时有D医院做检查的环境差D,非封闭式的,就拣个少人的非假日去,外人少D,猫猫的惊怕程度会低好多;全程猫带都要注意牵好在牢固物体或自己手上,烦D都要架啦,如果有D医生或护士为此o罗O索都一于少理,猫猫为上,走失了谁也赔不起。
        我家的好怕陌生人,在家是老虎,在外就缩头龟;成日要躲在猫袋中,觉得好安全甘;所以到处稳,终稳到三面开口的猫袋,用两面开口的及猫箱或笼都唔多方便;医生随距躲袋中,要做任一项体检时,亦可有三个地方入手,袋口亦易翻起方便医生检视;如果系其他,医生就不能不把距拉出来先做到检查了。我家的系甘,唔知你家的如何,医生就赞我家的好乖----实系好怕,不过无袭击性亦不哈人罢了。
    祝你的猫猫健康。
    开心

回复 29# 阿荣

慢慢尼,唔好太心急,等猫猫习惯下;我家的还可以, 同距刷完,赞下距,赞多D,爱抚距就得啦。
    开心

点刷牙啊???用牙刷?甘大。。。
    sadaou 发表于 2010-9-6 21:34

用纱布缠手上涂牙膏去轻擦,猫猫用配套的牙刷唔系几得。
    难过

噢,我都试过帮我只猫清洗牙齿,但系。。。。。距会咬我。。。。好恶吖
    开心

回复 35# arlim

我家的都好反感,唔太钟意,不过为左距地好,无计啦(医生检查发现牙仔有问题罗,唔刷唔得啊)。万幸,仲几俾面无咬我。可能只牙膏几好味的,所以唔太抗拒,不过又有D唔多钟意罗。努力!加油!
    开心